top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverarnestoffer

Serotonine, het leiderschapshormoon

Klappen voor de verpleegkundigen, voor de artsen, voor de vakkenvullers, voor de tandarts die mondkapjes doneert, voor Mark Rutte en als hoogtepunt voor Bruno Bruins die werkt tot hij letterlijk omvalt. Doen! Het werkt, echt waar!

Het was al zo toen we duizenden jaren geleden in tribes over de vlakte zwierven. De alpha-mannen gingen op jacht. Nadat ze enorme risico’s hadden genomen en hun leven in de waagschaal hadden gesteld kwamen ze (met wat geluk) terug met de buit. Die bestond uit stevige, sappige biefstukken: de broodnodige proteïnen voor de tribe. Maar ze brachten nog iets heel belangrijks mee. Een heel fijne shot serotonine.Dat zit zo. Serotonine wordt aangemaakt als je publieke erkenning krijgt. Het is het hormoon dat zorgt voor gevoelens van trots, status en erkenning. Het gevoel dat je krijgt als je publiekelijk een prijs of je diploma uitgereikt krijgt. Of als je voor de ogen van vol-bewondering-kijkende tribeleden een flink stuk mammoet met een plof bij het kampvuur neergooit. De serotonine die vrijkomt bij degene die geprezen wordt, zorgt voor een positief gevoel.


En wat het allemaal nog mooier maakt: de serotonine wordt ook aangemaakt als je ziet dat iemand anders erkenning krijgt, als hij applaus krijgt. Dus: erkenning geven aan alle mammoet-jagers, het liefst zoveel mogelijk. Het zorgt ervoor dat zelfvertrouwen groeit en de band tussen de tribeleden sterker wordt. Daardoor kan dit hormoon mensen boven zichzelf uittillen. Precies zoals een goede leider dat doet.

Ik vind het zelf ook fijn, die serotonine-shots. Ik heb het ook echt in mijn lijf gevoeld de afgelopen dagen, ik ben oprecht enorm trots op iedereen in de frontlinie van de corona crisis. En ik wil meer. Dus bij deze nog maar een keer:


"Hulde voor allen die ons door deze crisis loodsen! Een groot digitaal applaus voor schoonmakers, bevoorraders, fysiotherapeuten die zorgen dat de 1e lijns zorg niet overbelast wordt, alle ambtenaren die keihard werken om de crisismaatregelen voor bedrijven in te regelen, de artsen, verpleegkundigen, alle ministers en staatssecretarissen en iedereen die ik in deze opsomming vergeten ben! Applaus, applaus, applaus (oei, wat lekker….)!!"

23 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page