top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverarnestoffer

Luisten om van richting te veranderen

Bijgewerkt op: 24 feb. 2020


Mij kun je altijd wakker maken voor leuke weetjes. Bij deze eentje. Eric de Blok https://www.linkedin.com/in/ericdeblok/, zoöloog, psycholoog en bedrijfskundige vindt cultuur in de natuur en leert ons lessen over organisaties. Ik hoorde hem spreken op het corporate culture event, georganiseerd door de Academie voor Organisatiecultuur.

Zijn eerste vraag: welk die op aarde kan het beste horen? Dat blijkt de grote wasmot te zijn https://nl.wikipedia.org/wiki/Grote_wasmot. Frequenties tot 300 kHz dus!! (de biologen en frequentienerds springen nu met grote ogen, luide kreten en wilde gebaren ongecoördineerd op en neer door de kamer). Dat is dus gewoon nog eventjes een heleboel heel veel beter dan een vleermuis!

Zijn volgende vraag was dan voor ons antropologen, psychologen en organisatiekundigen de 'million dollar question': waar gebruiken die motten en vleermuizen hun gehoor eigenlijk voor? Om van richting te veranderen. Dat is voor deze motten nogal belangrijk. Als ze hun uitstekende gehoor niet goed gebruiken, als ze niet op tijd van richting veranderen, dan vliegen ze zich te pletter. Luisteren om van richting te veranderen dus.

De oplettende lezer voelt zijn laatste vraag al aankomen. En waar gebruiken mensen hun 'luisteren' vaak voor? Juist, goed geraden, om te luisteren naar argumenten en die weer te gebruiken om juist niet van richting te veranderen. Dieren die iets aan mensen te leren hebben. Ik hou ervan, dat soort weetjes.

22 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page